Thursday, October 22, 2009

Kawin???ehem...ehem

simple n nice

Tetiba ari ni aku terlebih miang sket. Tu yg nk menaip pasai bab kawin tu..GATAI NOO…bukan apa, yesterday, someone asked me “ida…ko bla nk kawin?”..ulppp..soklan cepumas tuh. Aku pon macam bese la memberikan jawapan bak superstar Malaysia..NO KOMEN..hehehe. abih tu dah betoi aku memang takdak komen so apa lagi jwpn yg aku harus berikn. Takkan tetiba aku nak komen pasai budget 2010 yang cnfirm akn di cut cost serba serbi…melainkan la aku dlantik sbgai ketua pengarah MAJLIS TINDAKAN EKONOMI NEGARA kan. Masalahnye layak ke..takat dapat A ekonomi dlm stp tu je toksah berangan la yer…ulpp lari tajuk lak. Ok kembali pd bab kawin…aku memang tatau pon bile aku nak kawin so janganlah tanya aku soklan tu yer.tiada tarikh yang tepat di kenal pasti setakat hari ini. maklomla I kan pompuan so kena la tunggu pihak lelaki kan. Karang aku yang g minang parih mau haru Bandar klang tu plak. Eeee u tu artis ke sampai orang nak haru. Tolong sket!!

Sebenarnye aku ngan parih sokmo bincang+ngumpat…kawin tu mudah je kan. Akad nikah…bg mas kawin, SETTLE. Tapi tula bab2 adat ni la yang memeningkan kepala. Cincin cnfirm 3 kan, risik, tunang n kawin. Hantaran je 9 k-10 k. tu blah pompuan je. Lom lg blah laki. Amik la blah laki kecik sket so 8k. dh 17k. plus cincin suma ,barang hantaran, duit transport rombongan dah 20k lebih. Baju lak paling kurang 4 pasang, kek 3 tingkat, plamin suma. Paktam I sebelah umah pak andam ok. Die cakap kalau aku kawin suma die urus. Tp make sure grand2 la yer. (pesanan penaja yg membuatkn aku pening pala). Mak lak cakap sedara mara kita ramai, satgi tak panggil ada yang kecik hati. Paling kurang patploh bijik bas kena jemput…uwaaa makkk, takyah kawin ler den gini. Pas kawin kena pikir bab umah sewa, perabot umah suma lagi.

Dah la haku tak keja. Akaun lam mybank de 8 hengget, bsn rm10, bank islam 5 hengget n asb 200. Cmpur sume RM223. banyaknyer ler kan…huhu. DASAR PEMBOROS. Abih mane nak ade duit simpanan, aku ni pantang nampak perkataan SALE. Nanti terus sawan aku datang. Hobi aku kumpul handbag + kasut. Setiap kali kuar tak msuk vincci tak sah. Kalau tak beli, dapat tengok pon jadilah. Confirm tido lena malam tu. Opss sori lari topik lagi. Bayangkan gaji kakitangan kerajaan 2 ribu lebih je. Tolak duit keta, insuran, asb, ptptn, kad kredit, bil tepon aku n dia, astro, bg mak pak, duit mkn die, duit mkn + duit shoping aku so bape sen la yang tinggal. So setelah berjimat cermat sebulan dptla simpan 500. Memang dugaan tol la kalau nak kawin muda ni. Due2 baru 23 tahun. Tp aku sokmo perasan aku remaja lagik. Hahaha.

Kesimpulannya, jawapan kepada soklan exam yang diberikan adalah bila masa dah sampai n duit dah cukup, brulah aku kawin. Telah dipersetujui bahawa takdenye tunang2 kalau aku nak kawin. Tunang n nikah dibuat serentak n kalau leh sok tu terus kenduri je. Jimat budget…hohoho. So kalau jodoh dah sampai nanti, I jemput yer. Nasib kiteorang dh g kursus kawin, kalau nak kwin leh terus kawin je. Amik cepat2 sbb seram byaran kursus dinaikkan memandangkan Negara makin kehabisan duit.Hehe..so kepada kawan2 daku yang bakal bertunang n melangsungkan perkahwinan lam masa terdekat ni, tahniah diucapkan…maklomla dah abeh blajo ni suma pakat nak kwin..uhukk..4 de las but not least, tima kasih kerana sudi membaca daku berceloteh.

3 comments:

su_hana said...

kahkahkah!!! amboii...pnyer pnjg lebar ko nyer xplanation yek,,ahaks,, btl kerr tadak tarikh yg d tetapkan lagi,,,tgk penerangan bab budget ja da mcm x lama lagi dah tu,,,huiii....cket pnyer detail lg terperinci tue...ehem ehem...eden da bau nasik minyak nehh,,hehhehehe.. pe pun,,aku doakan la jodoh ko ngan si dia tu dipercepatkan ye cik nor hasida,,ehehheheh....n doakan la jgk aku yg tatau bila lg neh,,moga d percepatkan la jugak hendaknyee...aminnnn....

Miss_Eida said...

aku sje je bg penerangan pnjg lebor tu sbb ngah praktis cane nk mnjwp soklan intebiu posting nnt. jwpn yg brikan perlulah lengkap serba serbi..brulah pengintebiu bngga. ahaks..tima kasih doakan aku...aku pon doakan jodoh ko ngn dia jgk..hrp kita suma dprcepatkn kwin.well sapa x nk kawin kan.gila pnya gatai statement..hahaha

su_hana said...

hahahahahha...betoiii...betoiii... aku pom stuju! walaupun statement yg dberikah tuh kedengaran,ehh kelihatan agak gatai,,aku rase ramai jek yg stuju ngn statement yg branu mati camtuh,,ahaks!